22

Duyurular

Uzman Kaptanımız A. Tuğsan İşiaçık Çolak, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci kulüplerinden Uluslararası Hukuk Kulübü’nde Konuştu.

Mar 24, 2016

Uzman Kaptanımız A. Tuğsan İşiaçık Çolak, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci kulüplerinden Uluslararası Hukuk Kulübü’nde Konuştu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenci kulüplerinden olan Uluslararası Hukuk Kulübü 16 Mart Çarşamba günü  İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü Avrasya Enstitüsü’nde ‘’Kadının İş Hayatındaki Yeri’’ başlığı altında etkinlik düzenlenmiştir.  Bu panelde  “Erkek Egemen Meslekte Kadın Olmak” konusuna ilişkin  konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde görev alan Uz. Kpt. A. Tuğsan İşiaçık Çolak davet edilmiştir.  Panelde ayrıca İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof Dr. Bahardır Erdem, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, Doğuş Yayın Grubu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Ayşe Ertuğrul ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Ömer Ekmekçi konuşma yapmıştır.

Kaptan Arife Tuğsan İşiaçık Çolak konuşmasında kısaca denizcilikten, denizcilik fakültelerine ait bölümlerden, gemi kaptanı olmak için gereken hizmet süresi ve koşullardan, kişisel mesleki hayatından ve tecrübelerinden bahsetmiştir.

Konuşmasını '' Gemi ve deniz koşulları yeterince zordu, çok yoğun bir şekilde çalışıyorduk, yorgunluk çok ön plandaydı. Fiziksel ve ruhsal olarak güçlü olmak çok önemliydi. Denizciliği bir meslek değil yaşam biçimi olarak algılamak gerektiğini düşünmekteyim. Gemide ast ve üst ilişkilerde saygı ve ahlak çok önemlidir. Gemide tüm personel ile beraber kader birliği yaparsınız, böyle bir kader birliğinde cinsiyet ayrımı yoktur. Denizcinin kadını erkeği olmaz. Gemide güçlü ve sağlam iradeli olmaktan başka bir alternatifiniz yoktur. Erkek egemen meslek grubuna dahil edilen denizcilikte kadın denizcilerin yaşadığı en büyük sıkıntılar; staj bulma zorluğu, terfi zorluğu ve kadın denizci çalıştırmayan şirketlerin çoğunlukta olmasıdır.Ayrıca kadın denizcilerin kolay yolu tercih edip mesleklerini hiç icra etmeden karaya geçmiş olmalarını doğru bulmamaktayım. Benim denizcilik camiasından beklentim denizciyi kadın erkek olarak değil, mesleki yeterliliğine, tecrübesine ve gemideki uyumuna göre değerlendirilmesidir. Kadın denizcilerden beklentim ise eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmeleridir.'' sözleri ile bitirmiştir.

tugsan2

tugsan3

tugsan4